Meneer Pienter geeft chronische zieke kinderen inzicht

In Nederland is 1 op de 5 kinderen van 4 tot 12 jaar langdurig ziek. Astma, diabetes en chronische bronchitis komen het vaakst voor. Betere en specifieke informatie voor kinderen zorgt ook voor méér betrokkenheid van kinderen en daarmee voor een hogere therapietrouw en stress reductie.

Voor kleine kinderen (met chronische ziekte) is het belangrijk dat:

  • De informatie aansluit bij hun belevingswereld
  • De informatie altijd en overal kan worden bekeken
  • Er een doorvertaling is van de informatie(folder) naar digitale visuele informatie

Samen met het ziekenhuis Zuyderland en een aantal patiëntenis  het ‘Meneer Pienter’-concept ontwikkeld om kleine kinderen (én hun ouders) uitleg te geven over hun chronische ziekte met behulp van Augmented Reality (AR).

Meer inzicht in begrijpelijke taal

Meneer Pienter is een educatiemiddel voor kinderen van de leeftijd 4 – 7 jaar met een chronische aandoening. Het boekje is verrijkt met animaties voor de kinderen die via Augmented Realitity (AR) makkelijk opgeroepen kunnen worden via een gratis app. De kinderen leren met behulp van korte animatie video’s stapsgewijs de belangrijkste dingen over hun aandoening. Op het einde van ieder onderdeel zijn er korte oefeningen om te testen of jouw kind het begrepen heeft. Meneer Pienter geeft ouders én hun kleine kinderen meer inzicht in hun chronische ziekte en wat er allemaal bij komt kijken.

Meneer Pienter en de Suikerfabriek

Meneer Pienter en de Suikerfabriek is een uniek educatieboekje met toegespitste informatie voor ouders én kinderen met diabetes type 1 in de leeftijd van 4 - 7 jaar (maar oudere kinderen vinden het vaak ook leuk én informatief).

Meneer Peinter, Sullie en Zoetje

Meneer Pienter is het hoofdpersonage die het hele verhaal uitlegt. Hij doet dit met behulp van zijn vriendjes Sullie (de insuline) en Zoetje (de bloedsuiker/bloedglucose). De Suikerfabriek in dit verhaal is in realiteit de alvleesklier. Op het einde van ieder onderdeel zijn er korte oefeningen om te testen of het kind de informatie begrepen heeft.

Meneer Pienter en de Suikerfabriek gaat deze doelgroep (ouders én hun kleine kinderen) helpen meer inzicht te krijgen over wat diabetes type 1 is en wat er allemaal bij komt kijken.

Meer informatie

Andere interessante innovaties

  • Kozie, gevoel van thuis

    Kozie biedt mensen met dementie de mogelijkheid om op een intuïtieve en muzikale manier in verbinding te staan met hun omgeving. Er zijn twee varianten de KozieMe en de KozieWe.

  • Duo-Wonen voor comfortabel wonen dichtbij bij de mantelzorger

    Het lijkt wel een vakantiehuis, de modelwoning van Duo-Wonen. De sfeervolle houten afwerking, de grote ramen, het ruime interieur en de puntgave afwerking maken dat je al snel denkt: “Hier wil ik wonen!”. Voor mensen met een zorgindicatie is deze mantelzorgwoning een goede woonoplossing die veel comfort biedt.