Tessa - kleine zorgrobot bij beginnende dementie

Tessa de ‘pratende bloempot’ is een zorgrobotje dat mensen met een cognitieve beperking ondersteunt met gesproken berichten en instructies, zodat de gebruiker - ondanks de beperking - meer zelf kan.

Mensen met beginnende dementie wonen vaak thuis en willen graag dingen zelf blijven doen. Maar vergeetachtigheid en een gebrek aan structuur maken het vaak lastig voor hen en voor hun mantelzorgers. Tessa 'de pratende bloempot' brengt die structuur terug. Ze werkt als geheugensteuntje en ondersteunt zo de dementerende, de thuiszorg, mantelzorgers en familieleden.

Bij wie kan Tessa helpen?

Mensen met een cognitieve beperking krijgen vaak problemen met het geheugen, structuur en het nemen van initiatief. Tessa is een hulpmiddel dat hierin ondersteuning biedt. Bijvoorbeeld bij ondervoeding, moeite bij algemene dagelijkse taken en bij onrust of weerstand bij het zorgmoment.

Tessa wordt ingezet bij mensen met dementie, niet-aangeboren hersenletsel, autisme en psychosociale problematiek.

Hoe werkt Tessa?

Je kunt haar overal neerzetten, bijvoorbeeld op de vensterbank of op tafel, en de aankleding aanpassen. Ze heeft verbinding met het internet nodig en dan kan ze taken en herinneringen uitspreken. Bijvoorbeeld wanneer iemand langs gaat komen of dat er medicijnen ingenomen moeten worden. Zo helpt ze om meer structuur te krijgen, als een soort sprekende agenda. Mantelzorgers of zorgverleners in de naaste kring zorgen via een app voor het beheer van die agenda, ze schrijven de berichtjes en stellen in wanneer de robot dat moet melden. Als Tessa een vraag stelt, dan registreert ze of de persoon ‘ja’, ‘nee,’ of niets zegt. Dit wordt doorgegeven aan de beheerder(s) van de app. Daarnaast kan Tessa de sfeer in huis verbeteren door bijvoorbeeld voor te stellen muziek op te zetten.

 

Wat kost Tessa?

€ 1,-- per dag x 365 dagen           € 365,00

Eenmalige kosten Tessa robot     € 275,--

__________________________________

Totaal excl. BTW                          € 640,00

 

Tessa is niet in het Huis van Morgen te bewonderen. Bekijk het filmpje en ga voor meer informatie naar www.tinybots.nl

Opmerking voor zorgprofessionals: 

onze inzetwijzer helpt om te onderzoeken of Tessa in een situatie ingezet zou kunnen worden:

 

Andere interessante innovaties