Herbestemming ANWB praatpalen tot belevingspaal voor ouderen

Op 28 november 2018 is de eerste tot belevingspaal omgebouwde oude ANWB praatpaal in gebruik genomen bij de afdeling psychogeriatrie in Zorgcentrum Merefelt in Veldhoven.

Het verhaal van de praatpaal

De gele ANWB praatpaal was jarenlang een icoon voor automobilisten met pech. Door de komst van de mobiele telefoon is hij overbodig geworden. In juni vorig jaar, 57 jaar nadat de eerste praatpaal is neergezet, zijn alle 3300 praatpalen buiten werking gesteld. Ecoleon kreeg van Rijkswaterstaat de opdracht om alle praatpalen te verwijderen en te zoeken naar aansprekende nieuwe duurzame concepten, waarbij de praatpaal niet wordt vernietigd of gerecycled, maar een nieuw leven krijgt. Bij het duurzaam herbestemmen zocht Ecoleon actief samenwerking met andere marktpartijen, zoals Embedded Fitness.

Van praatpaal naar belevingspaal

Embedded Fitness, het bedrijf dat innovatieve interactieve toepassingen bedenkt om mensen in beweging te krijgen, heeft zich gebogen over de praatpaal. Samen met een studente van de TU/e Industrial Design Veerle van Engen, bedacht zij de interactieve belevingspaal. Met zorgorganisatie RSZK (Regionale Zorgcentra De Kempen) is op de locatie Merefelt in Veldhoven, waar 160 ouderen onder wie 60 dementerenden wonen, het afgelopen jaar een onderzoek gestart om de praatpaal om te bouwen tot een interactieve praatpaal.

Hoe werkt het?

De alom bekende praatpaal is voorzien van een touchscreen en een computer. Mensen melden zich bij de Belevingspaal via een druk op de bekende gele knop van de paal. Dan start de interactie via beelden en geluiden op het beeldscherm tussen de oren. De inhoud bevat op dit moment polygoonjournaals en foto’s van vroeger, later zal dit worden uitgebreid met liedjes uit de jaren ’40 – ‘50 en vraag- en antwoord spelletjes met foto’s. Samen met Stichting Historisch Erfgoed Veldhoven is een selectie van foto’s gemaakt. Zo kunnen de mensen terug in de tijd en komen de verhalen los.

Vitaal met de praatpaal

Eerste gebruikers tests hebben uitgewezen dat de plaatsing van de belevingspaal de mensen nieuwsgierig maakt. Door met een bewoner naar de praatpaal te lopen, komen mensen in beweging, wat goed is voor hun gezondheid en vitaliteit. Beweging vertraagt ook het dementieproces. Voor mantelzorgers, familie of een activiteitenbegeleider is een wandeling naar de belevingspaal een leuke activiteit om samen met de bewoners te ondernemen.

Ingebruikname eerste belevingspaal

Bij de officiële ingebruikname was ook Sergio Derks, de conservator van het Philips Museum, aanwezig: “Philips heeft een rol gespeeld in de ontwikkeling van de technologie en ontwerp van de allereerste praatpaal. Ik vind het bijzonder verheugend dat zo’n eerste ontwikkeling nu leidt tot een herkenbare communicatiepaal die bij kan dragen aan het activeren van dementerenden ouderen.”

Meer informatie

Laatste berichten

  • App Seeing Al, een handig hulpmiddel voor blinden en slechtzienden

    Het lastige aan kunstmatige intelligentie is dat het moeilijk is om een concreet beeld te krijgen van wat er mogelijk is met de technologie. Tegelijkertijd is het juist nu de technologie zich zo snel ontwikkelt fijn om een beeld te krijgen van de mogelijkheden. De app Seeing Al is daar een voorbeeld van.

  • We nemen studenten mee in de ontwikkelingen van de toekomstige zorg

    Het Huis van Morgen is gevestigd in het Kellebeek College. Dat is niet voor niks want hier worden de zorgprofessionals van de toekomst opgeleid. Kiezen voor een beroep in de zorg is bij jongeren veelal niet zo voor de hand liggend. Het Huis van Morgen wil dit nadrukkelijk onder de aandacht brengen van VMBO-studenten die nog een beroepskeuze moeten maken.