Innovatie Consulent Margo Emmen draagt oplossingen aan

“Soms kunnen kleine aanpassingen of hulpmiddelen een wereld van verschil betekenen”, zo vertelt Margo Emmen, Innovatie Consulent bij het Huis van Morgen. Helemaal als iemand door een (tijdelijke) beperking of ziekte minder mobiel is. Dan is het belangrijk om een veilige thuisomgeving te creëren. Margo adviseert inwoners over hulpmiddelen en geeft tips om langer zelfstandig te blijven wonen.

Aanpassen woning

“Pas je huis zodanig aan, dat je er lang zelfstandig en veilig kunt blijven wonen. En doe het op tijd wacht niet totdat er ongelukken gebeuren. Bij aanpassingen hoef je niet direct je hele huis te verbouwen. Met simpele hulpmiddelen kun je al veel bereiken. In de badkamer en toilet kun je bijvoorbeeld steunen aan de muur bevestigen, zodat je je kunt vasthouden. Ook een anti-slipmat, douchekruk of badlift zijn handig. Ook voor in de keuken zijn er allerlei hulpmiddelen verkrijgbaar. Zoals messen, spatels en kaasschaven met een gehoekt handvat, waardoor het makkelijker is om ze vast te pakken en je minder spierkracht nodig hebt.”

Digitale oplossingen

“Ook zijn er veel digitale oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan een online agenda voor mantelzorgers. Daarnaast kan een zorgverlener snel en gemakkelijk hulp op afstand geven door middel van ‘beeldbellen’. Je blijft gewoon thuis, terwijl de zorgverlener de situatie helder beoordeelt. En natuurlijk is er het internet, dé plek bij uitstek om nieuwe mensen te ontmoeten. Leer bijvoorbeeld lotgenoten kennen via sociale media.”

Techniek maakt meer mogelijk

“Techniek maakt veel mogelijk. Met domotica, oftewel huisautomatisering, bedien je al je apparaten en hulpmiddelen op afstand. Denk hierbij aan het bedienen van de zonwering, verlichting en verwarming, maar ook aan een robotarm voor hulp bij eten en drinken en een alarmsysteem voor als je ten val komt. Handig en praktisch! Ook zijn er veel ontwikkelingen op gebied van eHealth en draagbare technologie, zoals ‘slimme’ horloges of brillen.”

Advies Innovatie Consulent

“De mogelijkheden zijn eindeloos maar het allerbelangrijkste is dat het goed aansluit bij de vraag die iemand heeft. Als Innovatie Consulent adviseer ik mensen hierover waarbij die vraag centraal staat. Vaak weten ze niet goed welke mogelijkheden er allemaal zijn. Ik breng dit voor hen in kaart. Het geeft mij voldoening als ik zie dat ze na mijn advies geholpen zijn en zich thuis beter kunnen redden.”

Meer informatie en aanvragen Innovatie Advies

Laatste berichten

  • Armband met sensoren waarschuwt bij epilepsieaanvallen

    Een nieuwe armband met sensoren kan bij de meeste ernstige nachtelijke epilepsieaanvallen eerder alarm slaan. Dankzij de armband, die Nightwatch heet, zou het aantal onverwachte nachtelijke sterfgevallen bij epilepsiepatiënten kunnen afnemen. De Nightwatch kun je bekijken en uitproberen in het Huis van Morgen in Roosendaal. 

  • Gebruikersvriendelijke apps voor ouderen, waar moet je op letten?

    Ouderen blijven steeds langer zelfstandig wonen. Digitale toepassingen kunnen daarbij ondersteuning bieden. Maar hoe kun je toetsen of deze apps en applicaties goed aansluiten bij deze doelgroep? Muge Akca, stagiaire van de HBO-opleiding Mens en Techniek, deed daar in het Huis van Morgen onderzoek naar en stelde hiervoor richtlijnen op.

  • Nieuwe functionaliteiten op de DayClock

    De DayClock is een staande digitale of analoge klok waarop dagelijks de actuele dag en datum vol uitgeschreven staan aangegeven. De DayClock met agenda heeft daarnaast een agenda functie om activiteiten weer te geven. De bedenkers van de DayClock vinden het belangrijk om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de wensen van de gebruikers. Deze maand hebben ze daarom functionaliteiten toegevoegd.