Samen tegen eenzaamheid

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Bij eenzaamheid voelen mensen het gemis van verbondenheid met anderen. In de Week tegen Eenzaamheid vraagt de Coalitie Erbij  aandacht voor dit probleem en zeggen ze: kom erbij! Want eenzaamheid aanpakken begint met het leggen van contact. De Week tegen Eenzaamheid 2018 is van donderdag 27 september t/m zaterdag 6 oktober.

Coalitie erbij

Omdat eenzaamheid zo veel voorkomt, is in 2008 Coalitie Erbij opgericht. Coalitie Erbij is een samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties, die ieder op eigen wijze een maatschappelijke rol spelen om eenzaamheid te bestrijden. Met concrete acties en activiteiten.

Technologie om eenzaamheid tegen te gaan

Ook nieuwe technologie kan een bijdrage leveren aan eenzaamheid. Zo ontwikkelde NHTV en Atlantis Games een game Familiegeheimen, speciaal voor ouderen. Doel van het spel is dat mensen elkaar, door het spel, fysiek ontmoeten. Een ander mooi voorbeeld is AV1 voor kinderen die langdurig ziek zijn en niet naar school kunnen gaan. Deze kinderen missen de betrokkenheid en raken geïsoleerd. De AV1 dient als de ogen, oren en stem van de leerling in de klas, op de dagen dat hij of zij niet fysiek aanwezig kan zijn op school. De leerling bestuurt de robot vanaf een smartphone of tablet.

Van betekenis zijn

Voor veel mensen is het van belang van betekenis te zijn en in contact te staan met anderen. ViaTim speelt daar heel goed op in. ViaTim is een nieuw initiatief in pakketbezorging via buurtgenoten. Nu we allemaal steeds meer online bestellen, willen ook veel meer mensen zelf kunnen kiezen waar en wanneer zij hun pakketten ontvangen. ViaTim zorgt ervoor dat je nooit meer een pakket hoeft te missen. Daarvoor bouwt ze een groeiend netwerk van ViaPunten. Heel vaak zijn dit mensen die overdag veel thuis zijn. Op deze manier hebben ze een rol en komen ze in contact met buurtgenoten. Een mooi voorbeeld van hoe dienstverlening ook een maatschappelijk probleem kan oplossen.

Laatste berichten

  • ‘Het Vergeten Festival’ op 22 juni voor het eerst in Steenbergen

    Het feit dat er bij beginnende dementie liever gesproken wordt over ‘verwardheid’ geeft aan dat het taboe rond de ziekte nog niet is doorbroken. De werkgroep DementieVriendelijke gemeente Steenbergen (DVG) maakt het onderwerp voor iedereen toegankelijk tijdens ‘Het Vergeten Festival’ op zaterdag 22 juni in Steenbergen.

  • Terugkomdag testers personenalarmen

    Vandaag stond er terugkombijeenkomst op het programma, georganiseerd door onze stagiair Glenn, voor de vrijwilligers die enige tijd geleden verschillende personenalarmen testten in het kader van het MRE-project.

  • Obi is de robot die zelfstandig eten (weer) mogelijk maakt

    Ken je Obi al? Het is de nieuwste eetrobot op de markt. Obi is vriendelijk, intelligent en stijlvol. De functionele bediening is intuïtief en makkelijk aan te leren. In plaats van een beroep te moeten doen op een zorgprofessional of mantelzorger, helpt Obi je om zelfstandig te eten. In je eigen tempo, waar en wanneer jíj dat wilt.