Samen tegen eenzaamheid

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Bij eenzaamheid voelen mensen het gemis van verbondenheid met anderen. In de Week tegen Eenzaamheid vraagt de Coalitie Erbij  aandacht voor dit probleem en zeggen ze: kom erbij! Want eenzaamheid aanpakken begint met het leggen van contact. De Week tegen Eenzaamheid 2018 is van donderdag 27 september t/m zaterdag 6 oktober.

Coalitie erbij

Omdat eenzaamheid zo veel voorkomt, is in 2008 Coalitie Erbij opgericht. Coalitie Erbij is een samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties, die ieder op eigen wijze een maatschappelijke rol spelen om eenzaamheid te bestrijden. Met concrete acties en activiteiten.

Technologie om eenzaamheid tegen te gaan

Ook nieuwe technologie kan een bijdrage leveren aan eenzaamheid. Zo ontwikkelde NHTV en Atlantis Games een game Familiegeheimen, speciaal voor ouderen. Doel van het spel is dat mensen elkaar, door het spel, fysiek ontmoeten. Een ander mooi voorbeeld is AV1 voor kinderen die langdurig ziek zijn en niet naar school kunnen gaan. Deze kinderen missen de betrokkenheid en raken geïsoleerd. De AV1 dient als de ogen, oren en stem van de leerling in de klas, op de dagen dat hij of zij niet fysiek aanwezig kan zijn op school. De leerling bestuurt de robot vanaf een smartphone of tablet.

Van betekenis zijn

Voor veel mensen is het van belang van betekenis te zijn en in contact te staan met anderen. ViaTim speelt daar heel goed op in. ViaTim is een nieuw initiatief in pakketbezorging via buurtgenoten. Nu we allemaal steeds meer online bestellen, willen ook veel meer mensen zelf kunnen kiezen waar en wanneer zij hun pakketten ontvangen. ViaTim zorgt ervoor dat je nooit meer een pakket hoeft te missen. Daarvoor bouwt ze een groeiend netwerk van ViaPunten. Heel vaak zijn dit mensen die overdag veel thuis zijn. Op deze manier hebben ze een rol en komen ze in contact met buurtgenoten. Een mooi voorbeeld van hoe dienstverlening ook een maatschappelijk probleem kan oplossen.

Laatste berichten

 • Testers gezocht voor nieuwe SOS/GPS alarmknop en horloge

  Vraagt u zich wel eens af waar uw zorgvrager zich bevindt? Dan is dit uw kans om hiervoor een innovatief hulpmiddel te testen. Geheel KOSTELOOS bovendien!

  Het product ziet eruit als een alarmknop of een horloge en werkt via GPS. Op deze manier kunt u op ieder gewenst moment nagaan waar uw zorgvrager is.

 • Stagiair in beeld - Mina Coskun

  Mina is één van de studenten die op dit moment stage lopen bij Huis van Morgen. Ze is een vrolijke wervelwind die haar mannetje wel staat tussen haar collega-stagiairs. Ze stelt zichzelf graag aan u voor.

 • Ouderen testen slimme huisgenoot

  Op woensdagmiddag tijdens de nationale e-healthweek hadden wij een vakkundig testpanel in huis dat de Kintell, een nieuw digitaal zorgproduct uitprobeerde.