Samen tegen eenzaamheid

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Bij eenzaamheid voelen mensen het gemis van verbondenheid met anderen. In de Week tegen Eenzaamheid vraagt de Coalitie Erbij  aandacht voor dit probleem en zeggen ze: kom erbij! Want eenzaamheid aanpakken begint met het leggen van contact. De Week tegen Eenzaamheid 2018 is van donderdag 27 september t/m zaterdag 6 oktober.

Coalitie erbij

Omdat eenzaamheid zo veel voorkomt, is in 2008 Coalitie Erbij opgericht. Coalitie Erbij is een samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties, die ieder op eigen wijze een maatschappelijke rol spelen om eenzaamheid te bestrijden. Met concrete acties en activiteiten.

Technologie om eenzaamheid tegen te gaan

Ook nieuwe technologie kan een bijdrage leveren aan eenzaamheid. Zo ontwikkelde NHTV en Atlantis Games een game Familiegeheimen, speciaal voor ouderen. Doel van het spel is dat mensen elkaar, door het spel, fysiek ontmoeten. Een ander mooi voorbeeld is AV1 voor kinderen die langdurig ziek zijn en niet naar school kunnen gaan. Deze kinderen missen de betrokkenheid en raken geïsoleerd. De AV1 dient als de ogen, oren en stem van de leerling in de klas, op de dagen dat hij of zij niet fysiek aanwezig kan zijn op school. De leerling bestuurt de robot vanaf een smartphone of tablet.

Van betekenis zijn

Voor veel mensen is het van belang van betekenis te zijn en in contact te staan met anderen. ViaTim speelt daar heel goed op in. ViaTim is een nieuw initiatief in pakketbezorging via buurtgenoten. Nu we allemaal steeds meer online bestellen, willen ook veel meer mensen zelf kunnen kiezen waar en wanneer zij hun pakketten ontvangen. ViaTim zorgt ervoor dat je nooit meer een pakket hoeft te missen. Daarvoor bouwt ze een groeiend netwerk van ViaPunten. Heel vaak zijn dit mensen die overdag veel thuis zijn. Op deze manier hebben ze een rol en komen ze in contact met buurtgenoten. Een mooi voorbeeld van hoe dienstverlening ook een maatschappelijk probleem kan oplossen.

Laatste berichten

  • Gebruikersvriendelijke apps voor ouderen, waar moet je op letten?

    Ouderen blijven steeds langer zelfstandig wonen. Digitale toepassingen kunnen daarbij ondersteuning bieden. Maar hoe kun je toetsen of deze apps en applicaties goed aansluiten bij deze doelgroep? Muge Akca, stagiaire van de HBO-opleiding Mens en Techniek, deed daar in het Huis van Morgen onderzoek naar en stelde hiervoor richtlijnen op.

  • Nieuwe functionaliteiten op de DayClock

    De DayClock is een staande digitale of analoge klok waarop dagelijks de actuele dag en datum vol uitgeschreven staan aangegeven. De DayClock met agenda heeft daarnaast een agenda functie om activiteiten weer te geven. De bedenkers van de DayClock vinden het belangrijk om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de wensen van de gebruikers. Deze maand hebben ze daarom functionaliteiten toegevoegd. 

  • Goede instructie verlaagt de drempel tot het gebruik van nieuwe toepassingen

    In het Huis van Morgen zijn bezoekers vaak als ze binnen komen nog onzeker. Dit geldt voor studenten, zorgprofessionals, mantelzorgers maar ook voor inwoners. Die onzekerheid zit vaak in het feit dat ze veel producten nog niet kennen maar vooral ook dat ze niet weten hoe het werkt. Instructiefilmpjes bieden dan uitkomst.