Stemmen voor mensen met dementie

Op 21 maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Voor ouderen kan het stemmen een uitdaging zijn of zij nu thuis wonen of bij een zorgorganisatie. Welke hulp is er voor handen?

Zolang mensen met dementie nog willen én duidelijk kunnen aangeven op welke partij zij willen stemmen, mogen zij hun stem uitbrengen. Daarbij spelen mantelzorgers een belangrijke rol. Alzheimer Nederland noemt drie voorbeelden waar mantelzorgers mee te maken krijgen, namelijk:

twijfels bij mensen met dementie of zij hun stem wel of niet kunnen uitbrengen
goede begeleiding is niet altijd voor handen
stempassen in het verpleeghuis worden soms onterecht terzijde gelegd

Informatiepakket ‘Stemmen voor mensen met dementie’

Alzheimer Nederland heeft een informatiepakket ontwikkeld ter bevordering van de communicatie en begeleiding bij het stemmen door mensen met dementie. Het pakket bestaat uit een:

 • kaartje ‘Hoe herkent u iemand met dementie’ en 10 omgangstips
 • gratis online training ‘GOED omgaan met dementie’ (duur: 15 minuten)
 • video met instructie over het stemmen met dementie
 • stappenplan ‘Stemmen in 10 stappen’ voor mensen met dementie

Henk van Pagée is 69 jaar en kreeg vier jaar geleden de diagnose alzheimer. Omdat hij het erg belangrijk vindt dat hij nog kan stemmen en daar andere mensen met dementie ook graag bij wil helpen, heeft hij dit stappenplan bedacht. "Ik stem mijn hele leven al. Waarom zou dat nu niet meer kunnen? En ja, ik heb wel wat hulp nodig. Ik vraag daar gewoon om. Dit stappenplan helpt mij. Ik neem het vooraf door en stapje voor stapje gaat dat zeker lukken en anders vraag ik mijn broer, zus of vriend mee.”

Laatste berichten

 • Hoestie, beter ziek zijn doe je samen

  Als je ernstig ziek bent, willen familie en vrienden je steunen en weten hoe het met je gaat. En jij wilt je verhaal met hen delen – maar dan wel op een manier die jou niet belast. Met je eigen hoestie.nu pagina informeer je in één klap iedereen die voor jou belangrijk is. En verder niemand.

 • Met SugarVita worden diabetespatiënten zich bewust van hun leefstijl

  Diabetes is een ziekte met potentieel heel ernstige gevolgen, maar gelukkig kunnen we goed leven met diabetes door onze leefstijl aan te passen. Dit is wel makkelijker gezegd dan gedaan. SugarVita laat de impact van eten, bewegen en medicatie op je persoonlijke glucosewaarde zien en helpt je zo om betere keuzes te maken in voeding, beweging en medicatie.

 • MS Sherpa helpt om Multiple Sclerosis goed te monitoren

  MS sherpa is een oplossing voor en door mensen met Multiple Sclerosis. Een kleine groep mensen van MS vereniging Nijmegen helpt al 2 jaar met het testen van de app in de dagelijkse praktijk. Dankzij hun inbreng is het mogelijk een app te maken die helpt om zelf alle toppen en dalen van het dagelijks leven met MS te kunnen managen.