Stemmen voor mensen met dementie

Op 21 maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Voor ouderen kan het stemmen een uitdaging zijn of zij nu thuis wonen of bij een zorgorganisatie. Welke hulp is er voor handen?

Zolang mensen met dementie nog willen én duidelijk kunnen aangeven op welke partij zij willen stemmen, mogen zij hun stem uitbrengen. Daarbij spelen mantelzorgers een belangrijke rol. Alzheimer Nederland noemt drie voorbeelden waar mantelzorgers mee te maken krijgen, namelijk:

twijfels bij mensen met dementie of zij hun stem wel of niet kunnen uitbrengen
goede begeleiding is niet altijd voor handen
stempassen in het verpleeghuis worden soms onterecht terzijde gelegd

Informatiepakket ‘Stemmen voor mensen met dementie’

Alzheimer Nederland heeft een informatiepakket ontwikkeld ter bevordering van de communicatie en begeleiding bij het stemmen door mensen met dementie. Het pakket bestaat uit een:

  • kaartje ‘Hoe herkent u iemand met dementie’ en 10 omgangstips
  • gratis online training ‘GOED omgaan met dementie’ (duur: 15 minuten)
  • video met instructie over het stemmen met dementie
  • stappenplan ‘Stemmen in 10 stappen’ voor mensen met dementie

Henk van Pagée is 69 jaar en kreeg vier jaar geleden de diagnose alzheimer. Omdat hij het erg belangrijk vindt dat hij nog kan stemmen en daar andere mensen met dementie ook graag bij wil helpen, heeft hij dit stappenplan bedacht. "Ik stem mijn hele leven al. Waarom zou dat nu niet meer kunnen? En ja, ik heb wel wat hulp nodig. Ik vraag daar gewoon om. Dit stappenplan helpt mij. Ik neem het vooraf door en stapje voor stapje gaat dat zeker lukken en anders vraag ik mijn broer, zus of vriend mee.”

Laatste berichten

  • Ontwikkeling Digitale Keuzetool e-health met zorgprofessionals

    Stichting Thuisleefgids uit Eindhoven en het Care Innovation Center West-Brabant (CIC) slaan de handen ineen. Samen met zorgprofessionals uit de thuiszorg gaan zij een digitale keuzetool voor hulpmiddelen en e-health ontwikkelen. Deze tool zal zorgprofessionals in de thuiszorg ondersteunen om cliënten en mantelzorgers beter te kunnen adviseren over het best passende hulpmiddel, in de specifieke situatie. Het project is voorgekomen uit de behoefte van zorgprofessionals en wordt mede mogelijk gemaakt door het CZ Fonds van Zorgverzekeraar CZ.

  • Ervaringskenniscentrum (Sch)ouders en CIC gaan samenwerking aan

    Het Care Innovation Center West-Brabant en ervaringskenniscentrum (Sch)ouders hebben de intentie uitgesproken om samen te werken. De samenwerking richt zich met name op het uitwisselen van informatie toegespitst op de doelgroep zorgkinderen en hun ouders.