Wijzigingen regelingen langdurige zorg per 1 januari 2020

[Afkomstig van zorgvoorbeter.nl]

Welke regelingen voor langdurige zorg zijn per 1 januari 2020 gewijzigd? Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zette de veranderingen op een rij.

Veranderingen per 1 januari

De website Veranderingenlangdurigezorg.nl geeft een overzicht van regelingen die per 1 januari wijzigen.

  • Deeltijdverblijf in de Wet langdurige zorg.
  • Hulpmiddelenzorg Wlz-instellingen. Lees het nieuwsbericht op Zorg voor Beter.
  • Einde overgangsregeling Wlz-indiceerbaren.
  • Nieuwe wetgeving voor onvrijwillige zorg. Lees het dossier Zorg en dwang op Zorg voor Beter.

Infographics met informatie

Voor veel mensen is het lastig de juiste informatie te vinden en die te vertalen naar hun eigen situatie. Bijvoorbeeld: wie en wat hoort bij welke zorgwet? Vilans maakt infographics zodat mensen de informatie overzichtelijk op een rij hebben.

Stel je voor. Je bent getrouwd en op leeftijd. Jij en je partner krijgen allebei thuiszorg, van dezelfde persoon. Dat lijkt praktisch, maar dat is het niet. Want jouw zorg wordt betaald via de Zorgverzekeringswet (Zvw) en die van je partner via de Wet langdurige zorg (Wlz). Als de kinderen jullie een avondje ophalen, moet jij doorgeven dat je later naar bed wilt. Bij je partner is het geen probleem. Klinkt dat vreemd? Toch is dit een waargebeurd verhaal.

Heldere overzichten: voorlichting cliënt

Vanuit dit project volgen we nu een paar huishoudens die te maken hebben met de langdurende zorg. Tegen welke vragen lopen zij tegenaan? Hoe groot is die rol van informatie in hun dagelijks leven? En hoe kunnen ze minder afhankelijk worden van zorgprofessionals?

Op dit soort vragen zoeken we antwoorden. Van de belangrijkste thema’s uit de gesprekken worden begrijpelijke overzichten gemaakt. Zorgmedewerkers kunnen deze overzichten ook gebruiken in de voorlichting van cliënten. De eerste infographics zijn ‘Wie verzekert wat? en ‘Wie en wat hoort bij welke zorgwet?’

Wie verzekert wat?

Klik voor een grote versie van de infographic: wie verzekert wat? (pdf, december 2019)

 

Wie en wat valt onder welke zorgwet?

Klik voor een grote versie van de infographic: wie en wat valt onder welke zorgwet? (pdf, 2019)

 

Bovenstaande infographics zijn concepten van Vilans. Als je vragen hebt of suggesties voor verbetering, kun je mailen naar projectleider Sandra Suijkerbuijk: s.suijkerbuijk@vilans.nl

 

Directe link naar het hele artikel van Zorg voor Beter

Laatste berichten