Speciale muziek-app voor autistische kinderen gelanceerd

Op 15 april lanceerden Jaap en Aaltje van Zweden van Stichting Papageno en het KPN Mooiste Contact Fonds een speciale muziek-app voor autistische kinderen: TEAM Papageno. De lancering vond plaats in de grote zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam, in aanwezigheid van ruim 40 autistische kinderen en hun ouders.

Aaltje van Zweden is de Trotse Moeder van 4 kinderen. Natuurlijk is ze bekend als “vrouw van”, maar de laatste jaren komt zij zelf steeds meer in het nieuws. Hoewel ze van nature niet iemand is die graag in het middelpunt van de belangstelling staat (lees haar boek “Om wie je bent” wanneer je meer over haar wilt weten), heeft ze door het oprichten van Stichting Papageno en haar blijvende betrokkenheid met het werk van deze stichting, haar werk achter de schermen niet onopgemerkt kunnen blijven doen.

Muziektherapie

Een van de kinderen van Jaap en Aaltje van Zweden, Benjamin, is autistisch. Het was lastig om contact met hem te maken. Hoewel Benjamin zelf wel liet merken wat hij prettig (en niet prettig) vond, was praten lang niet mogelijk. In de lange zoektocht naar iets wat hun kind zou kunnen helpen (een zoektocht die vrijwel iedere ouder met een ‘extra speciaal’ kind doormaakt), kwamen ze onder andere uit bij de mogelijkheden die muziektherapie biedt.

Contact maken met muziek

Contact maken vanuit muziek is een hele mooie, natuurlijke manier om contact te maken. Denk zelf maar eens aan hoe muziek kan ontroeren, vrolijk kan maken. Hoe je soms zonder dat je het doorhebt gaat mee-neuriën, of meebewegen wanneer je bepaalde muziek hoort. Samen met muziek bezig zijn, dat is niet hetzelfde als samen muziek maken maar een veel bredere vorm, kan een basis vormen voor contact en binnen dat contact kunnen nog veel meer stappen en stapjes genomen worden.

Stichting Papageno

Stichting Papageno verzorgt onder andere muziektherapie bij jongeren met een vorm van autisme. Hierbij moet je niet denken aan “leuk, even muziek maken”, maar aan een goed doordachte methode om bij ieder kind een bepaald doel te bereiken.

Een muziektherapeut komt meestal met een auto vol muziekinstrumenten bij autistische kinderen thuis. Er is dan voldoende om drie kwartier lang via muziek met een kind te werken. Maar met de app zijn er nog veel meer mogelijkheden. Een muziektherapeut kan samen met een kind met de app aan de slag. Ieder een instrument kiezen en samen kijken hoe dat klinkt. Maar ook met andere kinderen samen kan er muziek gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan meerdere kinderen op een school of in een gezin.

Op 15 april werd deze app, die de naam TEAM Papageno kreeg, officieel gelanceerd in Het Concertgebouw in Amsterdam. 

Bron: KPN

Laatste berichten

  • Innovatie Consulent Margo Emmen draagt oplossingen aan

    “Soms kunnen kleine aanpassingen of hulpmiddelen een wereld van verschil betekenen”, zo vertelt Margo Emmen, Innovatie Consulent bij het Huis van Morgen. Zij adviseert inwoners over hulpmiddelen en geeft tips om langer zelfstandig te blijven wonen.

  • Medmij, meer grip op je eigen gezondheidsgegevens

    Steeds meer mensen willen inzicht in hun gezondheid. En er komen steeds meer apps en websites waarmee men zelf informatie over de gezondheid kan bijhouden. Tot nu toe ontbrak de mogelijkheid al deze gegevens overzichtelijk op één plek bijeen te brengen. MedMij zorgt er voor dat gezondheidsdata uit verschillende bronnen op eenzelfde, maar ook veilige en vertrouwde manier bijeen gebracht kan worden.