Speciale muziek-app voor autistische kinderen gelanceerd

Op 15 april lanceerden Jaap en Aaltje van Zweden van Stichting Papageno en het KPN Mooiste Contact Fonds een speciale muziek-app voor autistische kinderen: TEAM Papageno. De lancering vond plaats in de grote zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam, in aanwezigheid van ruim 40 autistische kinderen en hun ouders.

Aaltje van Zweden is de Trotse Moeder van 4 kinderen. Natuurlijk is ze bekend als “vrouw van”, maar de laatste jaren komt zij zelf steeds meer in het nieuws. Hoewel ze van nature niet iemand is die graag in het middelpunt van de belangstelling staat (lees haar boek “Om wie je bent” wanneer je meer over haar wilt weten), heeft ze door het oprichten van Stichting Papageno en haar blijvende betrokkenheid met het werk van deze stichting, haar werk achter de schermen niet onopgemerkt kunnen blijven doen.

Muziektherapie

Een van de kinderen van Jaap en Aaltje van Zweden, Benjamin, is autistisch. Het was lastig om contact met hem te maken. Hoewel Benjamin zelf wel liet merken wat hij prettig (en niet prettig) vond, was praten lang niet mogelijk. In de lange zoektocht naar iets wat hun kind zou kunnen helpen (een zoektocht die vrijwel iedere ouder met een ‘extra speciaal’ kind doormaakt), kwamen ze onder andere uit bij de mogelijkheden die muziektherapie biedt.

Contact maken met muziek

Contact maken vanuit muziek is een hele mooie, natuurlijke manier om contact te maken. Denk zelf maar eens aan hoe muziek kan ontroeren, vrolijk kan maken. Hoe je soms zonder dat je het doorhebt gaat mee-neuriën, of meebewegen wanneer je bepaalde muziek hoort. Samen met muziek bezig zijn, dat is niet hetzelfde als samen muziek maken maar een veel bredere vorm, kan een basis vormen voor contact en binnen dat contact kunnen nog veel meer stappen en stapjes genomen worden.

Stichting Papageno

Stichting Papageno verzorgt onder andere muziektherapie bij jongeren met een vorm van autisme. Hierbij moet je niet denken aan “leuk, even muziek maken”, maar aan een goed doordachte methode om bij ieder kind een bepaald doel te bereiken.

Een muziektherapeut komt meestal met een auto vol muziekinstrumenten bij autistische kinderen thuis. Er is dan voldoende om drie kwartier lang via muziek met een kind te werken. Maar met de app zijn er nog veel meer mogelijkheden. Een muziektherapeut kan samen met een kind met de app aan de slag. Ieder een instrument kiezen en samen kijken hoe dat klinkt. Maar ook met andere kinderen samen kan er muziek gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan meerdere kinderen op een school of in een gezin.

Op 15 april werd deze app, die de naam TEAM Papageno kreeg, officieel gelanceerd in Het Concertgebouw in Amsterdam. 

Bron: KPN

Laatste berichten

  • Lancering online keuzewijzer

    Welke mogelijkheden zijn er op het gebied van hulpmiddelen en technologie in de thuiszorg? Zoveel, dat zorgprofessionals en cliënten door de bomen het bos niet meer zien. Daar komt nu verandering in met de officiële lancering van de Digitale keuzewijzer.

  • Testers gezocht voor nieuwe SOS/GPS alarmknop en horloge

    Vraagt u zich wel eens af waar uw zorgvrager zich bevindt? Dan is dit uw kans om hiervoor een innovatief hulpmiddel te testen. Geheel KOSTELOOS bovendien!

    Het product ziet eruit als een alarmknop of een horloge en werkt via GPS. Op deze manier kunt u op ieder gewenst moment nagaan waar uw zorgvrager is.