Gebruikersvriendelijke apps voor ouderen, waar moet je op letten?

 

Nederland telt in 2016 bijna 3 miljoen 65-plussers waarvan 0,7 miljoen 80 jaar en ouder is. Naar verwachting zal dit aantal in 2060 1,5 keer zo groot zijn. Het aantal alleenstaande ouderen groeit van 950.000 in 2016 naar 1,8 miljoen in 2060. Ouderen blijven steeds langer zelfstandig wonen. Digitale toepassingen kunnen daarbij ondersteuning bieden. Maar hoe kun je toetsen of deze apps en applicaties goed aansluiten bij deze doelgroep? Muge Akca, stagiaire van de HBO-opleiding Mens en Techniek, deed daar in het Huis van Morgen onderzoek naar en stelde hiervoor richtlijnen op.

Toegankelijkheid belangrijk voor gebruik

Naar schatting zijn er zo’n 100.000 applicaties die gerelateerd zijn aan gezondheid. Het is belangrijk dat applicaties gebruiksvriendelijk zijn. Slecht ontworpen applicaties of slechte ervaringen met het gebruik van technologieën kunnen de ervaringen van de gebruiker beïnvloeden. Een applicatie is gebruiksvriendelijk als deze toegankelijk is. De richtlijnen die door Muge zijn opgesteld zijn daarom gebaseerd op toegankelijkheidsrichtlijnen. Hiermee is het mogelijk applicaties te beoordelen op toegankelijkheid voor ouderen.

Download de richtlijnen voor seniorvriendelijke apps

Laatste berichten

  • Nieuwe functionaliteiten op de DayClock

    De DayClock is een staande digitale of analoge klok waarop dagelijks de actuele dag en datum vol uitgeschreven staan aangegeven. De DayClock met agenda heeft daarnaast een agenda functie om activiteiten weer te geven. De bedenkers van de DayClock vinden het belangrijk om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de wensen van de gebruikers. Deze maand hebben ze daarom functionaliteiten toegevoegd. 

  • Samen tegen eenzaamheid

    Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Bij eenzaamheid voelen mensen het gemis van verbondenheid met anderen. In de Week tegen Eenzaamheid vraagt de Coalitie Erbij  aandacht voor dit probleem en zeggen ze: kom erbij! Technologie kan ook een bijdrage leveren aan eenzaamheid. Hoe? dat lees je in dit artikel.

  • Goede instructie verlaagt de drempel tot het gebruik van nieuwe toepassingen

    In het Huis van Morgen zijn bezoekers vaak als ze binnen komen nog onzeker. Dit geldt voor studenten, zorgprofessionals, mantelzorgers maar ook voor inwoners. Die onzekerheid zit vaak in het feit dat ze veel producten nog niet kennen maar vooral ook dat ze niet weten hoe het werkt. Instructiefilmpjes bieden dan uitkomst.