Gebruikersvriendelijke apps voor ouderen, waar moet je op letten?

 

Nederland telt in 2016 bijna 3 miljoen 65-plussers waarvan 0,7 miljoen 80 jaar en ouder is. Naar verwachting zal dit aantal in 2060 1,5 keer zo groot zijn. Het aantal alleenstaande ouderen groeit van 950.000 in 2016 naar 1,8 miljoen in 2060. Ouderen blijven steeds langer zelfstandig wonen. Digitale toepassingen kunnen daarbij ondersteuning bieden. Maar hoe kun je toetsen of deze apps en applicaties goed aansluiten bij deze doelgroep? Muge Akca, stagiaire van de HBO-opleiding Mens en Techniek, deed daar in het Huis van Morgen onderzoek naar en stelde hiervoor richtlijnen op.

Toegankelijkheid belangrijk voor gebruik

Naar schatting zijn er zo’n 100.000 applicaties die gerelateerd zijn aan gezondheid. Het is belangrijk dat applicaties gebruiksvriendelijk zijn. Slecht ontworpen applicaties of slechte ervaringen met het gebruik van technologieën kunnen de ervaringen van de gebruiker beïnvloeden. Een applicatie is gebruiksvriendelijk als deze toegankelijk is. De richtlijnen die door Muge zijn opgesteld zijn daarom gebaseerd op toegankelijkheidsrichtlijnen. Hiermee is het mogelijk applicaties te beoordelen op toegankelijkheid voor ouderen.

Download de richtlijnen voor seniorvriendelijke apps

Laatste berichten

 • Testers gezocht voor nieuwe SOS/GPS alarmknop en horloge

  Vraagt u zich wel eens af waar uw zorgvrager zich bevindt? Dan is dit uw kans om hiervoor een innovatief hulpmiddel te testen. Geheel KOSTELOOS bovendien!

  Het product ziet eruit als een alarmknop of een horloge en werkt via GPS. Op deze manier kunt u op ieder gewenst moment nagaan waar uw zorgvrager is.

 • Stagiair in beeld - Mina Coskun

  Mina is één van de studenten die op dit moment stage lopen bij Huis van Morgen. Ze is een vrolijke wervelwind die haar mannetje wel staat tussen haar collega-stagiairs. Ze stelt zichzelf graag aan u voor.

 • Ouderen testen slimme huisgenoot

  Op woensdagmiddag tijdens de nationale e-healthweek hadden wij een vakkundig testpanel in huis dat de Kintell, een nieuw digitaal zorgproduct uitprobeerde.