Gebruikersvriendelijke apps voor ouderen, waar moet je op letten?

 

Nederland telt in 2016 bijna 3 miljoen 65-plussers waarvan 0,7 miljoen 80 jaar en ouder is. Naar verwachting zal dit aantal in 2060 1,5 keer zo groot zijn. Het aantal alleenstaande ouderen groeit van 950.000 in 2016 naar 1,8 miljoen in 2060. Ouderen blijven steeds langer zelfstandig wonen. Digitale toepassingen kunnen daarbij ondersteuning bieden. Maar hoe kun je toetsen of deze apps en applicaties goed aansluiten bij deze doelgroep? Muge Akca, stagiaire van de HBO-opleiding Mens en Techniek, deed daar in het Huis van Morgen onderzoek naar en stelde hiervoor richtlijnen op.

Toegankelijkheid belangrijk voor gebruik

Naar schatting zijn er zo’n 100.000 applicaties die gerelateerd zijn aan gezondheid. Het is belangrijk dat applicaties gebruiksvriendelijk zijn. Slecht ontworpen applicaties of slechte ervaringen met het gebruik van technologieën kunnen de ervaringen van de gebruiker beïnvloeden. Een applicatie is gebruiksvriendelijk als deze toegankelijk is. De richtlijnen die door Muge zijn opgesteld zijn daarom gebaseerd op toegankelijkheidsrichtlijnen. Hiermee is het mogelijk applicaties te beoordelen op toegankelijkheid voor ouderen.

Download de richtlijnen voor seniorvriendelijke apps

Laatste berichten

  • Terugkomdag testers personenalarmen

    Vandaag stond er terugkombijeenkomst op het programma, georganiseerd door onze stagiair Glenn, voor de vrijwilligers die enige tijd geleden verschillende personenalarmen testten in het kader van het MRE-project.

  • Obi is de robot die zelfstandig eten (weer) mogelijk maakt

    Ken je Obi al? Het is de nieuwste eetrobot op de markt. Obi is vriendelijk, intelligent en stijlvol. De functionele bediening is intuïtief en makkelijk aan te leren. In plaats van een beroep te moeten doen op een zorgprofessional of mantelzorger, helpt Obi je om zelfstandig te eten. In je eigen tempo, waar en wanneer jíj dat wilt.