MusicChair - muziekstoel brengt herinneringen tot leven

Comfortabele stoel waarin je je kunt onderdompelen in een cocon van muziek, zonder dat je een koptelefoon nodig hebt. De muziekbeleving heeft een positieve invloed op de hersenen.

Muziek heeft een positieve invloed op de hersenen. Zeker voor dementerende ouderen geldt dat ze dankzij de muziek uit hun jeugd weer toegang krijgen tot levendige herinneringen. De ervaringen met de eerste muziekstoelen die in instellingen worden gebruikt, bevestigen dat.

Comfortabel zittend word je ondergedompeld in een cocon van muziek, zonder dat je daarvoor een koptelefoon nodig hebt. Het geluid komt direct uit de twee speakers weggewerkt in de rugleuning van de stoel. Het geheugen wordt geactiveerd, er ontstaat meer contact met familie en verplegers, en het belangrijkste van alles is dat je weer plezier ervaart.

Herinner het geluk

Dat muziek toegang geeft tot herinneringen wordt bevestigd door neurowetenschappelijk onderzoek. In Nederland toont vooral het werk van Erik Scherder aan dat muziek een positieve impact heeft op de activering van herinneringen. Bij mensen met Alzheimer laten specifieke hersengebieden een verminderd volume en verminderde stofwisseling zien. Uit herhaaldelijk uitgevoerde onderzoeken blijkt echter dat de emoties die door muziek worden uitgelokt, leiden tot een verhoogde activiteit in dezelfde hersengebieden. Wordt de muziek langer dan 3 maanden aangeboden, dan blijken dementerende ouderen zelfs beduidend minder angsten en meer blijdschap te ervaren. Ook het cognitief functioneren verbetert aanzienlijk kort na het beluisteren van muziek van vroeger.

 

Hoge kwaliteit

De MusicChair is van Nederlands fabricaat en tot stand gekomen in samenspraak met zorgaanbieders en gebruikers. Dankzij verschillende verbeterstappen, die er vanaf het prototype zijn doorgevoerd, beantwoordt de stoel volledig aan de vragen uit de praktijk:

  • ideale zithoogte en –diepte
  • uitneembaar zitkussen (probleemloos te reinigen)
  • verrijdbaar
  • tijdloze vormgeving
  • leverbaar in vele kleuren

De kwaliteit van de toegepaste materialen voor de stoel en het muzieksysteem is van een gegarandeerd hoog niveau met een gebruiksduur van minstens 10 jaar. Het ingebouwde muzieksysteem is zeer eenvoudig te bedienen, en schokbestendig. Daarbij communiceert het systeem met nagenoeg alle muziekbronnen (met draad en draadloos): telefoon, tablet, MP3 speler, computer, audio set, enz. Het muziekvolume is begrensd ter bescherming van de gebruiker.

Meer informatie >> Mha-MusicChair

 

 

 

 

Andere interessante innovaties