True Doors - opplakdeuren

True Doors zijn opplakdeuren met de afbeelding van een voordeur van een vroegere woning van iemand die nu in een zorginstelling woont. Een voordeur staat vaak symbool voor een bepaalde periode uit iemands leven of een plek waar iemand met plezier gewoond heeft. Wanneer deze persoon naar een zorginstelling verhuist, kan een deur uit het verleden als het ware 'meegenomen' worden naar de nieuwe woonomgeving. True Doors ontwikkelde de opplakdeur om bij te dragen aan een herkenbaar gevoel van thuis wanneer een persoon verandert van woonomgeving.

Onderzoek naar het effect van True Doors

Het Trimbos Instituut heeft begin 2015 onderzoek gedaan naar het effect van de True Doors op zorglocatie D’n Aok, onderdeel van Zorggroep Charim te Veenendaal. Het onderzoek laat zien dat True Doors een positieve impact kunnen hebben op zowel de bewoners, verzorgenden als familieleden. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat de afbeelding van een deur uit het verleden het ophalen van herinneringen kan stimuleren bij bewoners en kan leiden tot meer welbevinden. Download het onderzoeksrapport op de website van het Trimbos Instituut.

Ook bij zorginstellingen in de regio West-Brabant worden de opplakdeuren van True Doors ingezet voor een vertrouwd en herkenbaar gevoel in een nieuwe omgeving. Naast zorginstellingen, worden de deuren ook door particulieren aangeschaft bijvoorbeeld als iemand verhuist naar een nieuw appartement. Kijk voor mee informatie op de website of bekijk meteen de collectie.

True Doors in het Huis van Morgen

In 2015 is ook de deur van het Huis van Morgen voorzien van een True Doors deursticker. Zo willen we bezoekers laten zien wat de impact is van een deur uit het verleden en hoe dit kan bijdragen aan het welzijn van mensen.  

True Doors in het NOS Journaal

True Doors in het NOS Journaal

Andere interessante innovaties

  • Tworby - driewieler ombouwmodule

    Heb je ondersteuning nodig tijdens het fietsen en wil je het liefst je eigen fiets behouden? Dit hulpmiddel kan geplaatst worden op iedere volwassenfiets. Elektrisch of standaard, de driewieler-ombouwmodule past erop. Je hoeft geen nieuwe fiets te kopen en bespaart daarmee flink wat kosten.

  • Eloflex - opvouwbare elektrische rolstoelen en scootmobielen

    Als je veel onderweg bent en de vrijheid en flexibiliteit wilt hebben om je rolstoel of scootmobiel mee te nemen in je eigen auto of op reis, bieden de modellen van Eloflex uitkomst. Opklapbaar en licht van gewicht, maakt het eenvoudig in te checken op een vlucht of te reizen per bus, trein of boot.